ALLE MUSEUMWONINGEN IN NEDERLAND!,

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), onderdeel van Het Nieuwe Instituut, beheert sinds 2001 de museumwoning huis Sonneveld, een modern woonhuis uit 1933 van de architecten Brinkman en Van der Vlugt. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van deze woning in 2008 heeft het NAi een compleet overzicht van alle museumwoningen in Nederland gemaakt. U kunt zoeken per provincie, per stad, maar ook per categorie, afhankelijk van uw eigen interesse.

Wist u dat Nederland maar liefst 176 museumwoningen rijk is? In het overzicht zijn niet alleen de bekende huizen opgenomen, zoals het Anne Frankhuis en Paleis het Loo. Ook tal van minder bekende museumwoningen, zoals het Eise Eisingahuis in Franeker en een voormalig tuindershuisje in Schermerhorn staan op de lijst.

U kunt museumwoningen zoeken per plaats, per provincie of per categorie. De museumwoningen zijn onderscheiden in negen categorieën, zoals huizen van beroemdheden, huizen als kunstwerken en huizen van macht.

Het overzicht is bedoeld voor het publiek dat een museumwoning wil bezoeken, de onderzoeker die museumwoningen wil bestuderen en de eigenaar of beheerder die de wereld van de museumwoning binnen handbereik wil hebben, voor samenwerking, kennisuitwisseling of ter inspiratie.

Bij een museumwoning gaat het niet alleen om het verhaal over het gebouw en hoe het bewoond werd, maar ook om het interieur en de wijze waarop het gebruikt werd. Kortom: gebouw, bewoners en interieur vormen de drie pijlers waarop de museumwoning rust. Op dit moment zijn zo’n 50 museumwoningen in deze lijst officieel geregistreerd als museum. Dat betekent dat ze voldoen aan de criteria van een professionele museumorganisatie. Andere museumwoningen zijn drukdoende om hun werkwijze te professionaliseren en kunnen in dit proces samenwerken met andere woningen.

Categorieën
Zowel voor het publiek als voor onderzoekers en eigenaren of beheerders zijn er negen museumwoning-categorieën ontwikkeld. Voor de beheerder kan het rangschikken van zijn woning in één van de categorieën kennisuitwisseling stimuleren met soortgelijke woningen. Het publiek kan met de categorieën heel gericht zoeken naar het huis dat past bij zijn of haar interesse.

  • Huizen van beroemdheden (huizen van schrijvers, kunstenaars, musici, politici, oorlogshelden, enz.)
  • Huizen van verzamelaars (huizen van kunstverzamelaars of huizen die nu gebruikt worden om een kunstcollectie te presenteren)
  • Huizen als kunstwerken (het huis als kunstwerk op zich vormt de belangrijkste reden om het als museumwoning in te richten)
  • Huizen met historische waarde (huizen waar in of om het huis een belangrijke historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden, of die een historische periode reflecteren)
  • Lokale gemeenschapshuizen (huizen die door een gemeenschap niet zozeer om historische redenen, maar eerder als afspiegeling van een eigen sociaal-culturele identiteit zijn ingericht als museumwoning)
  • Voorouderlijke huizen (landhuizen, stadshuizen en kleine kastelen)
  • Huizen van macht (paleizen en grote kastelen)
  • Huizen van geestelijken (kloosters, abtswoningen en andere gebouwen van geestelijken die vroeger als woning werden of tegenwoordig nog worden gebruikt)
  • Eenvoudige huizen (streekgebouwen zoals eenvoudige boerderijen die een verloren gegane manier van leven en/of constructiewijze vertegenwoordigen)

Contact
Bij alle museumwoningen wordt een website vermeld. Raadpleeg deze voor contactgegevens, openingstijden en bezoekersvoorwaarden. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over de vermelding van de museumwoningen op deze website, dan kunt u een email sturen naar: collection@hetnieuweinstituut.nl

Het Nieuwe Instituut
Sinds 2013 maakt het NAi deel uit van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Instituut viert de innovatieve kracht van architectuur, design en e-cultuur. De organisatie is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur.

Bookmark and Share
ZOEK MUSEUMWONING

Zoekterm

Plaatsnaam

Provincie